Українська хата в образотворчому мистецтві Тараса Григоровича Шевченка



Цього місяця, а саме - другого грудня, кафедрою філософії ЗНТУ було проведено відкрите семінарське заняття з філософії для студентів групи МТУ - 152 за темою «Українська хата в образотворчому мистецтві Т. Г. Шевченка». До участі в заході, окрім студентів, були запрошені запорізькі митці, викладачі та співробітники ЗНТУ, від нашої бібліотеки брала участь бібліотекар залу художньої літератури, Віра Федорівна Шмига, член Національної спілки письменників України. 




Викладач кафедри філософії  Володимир Вікторович Гордійченко, автор ідеї художньо-навчального дійства, сказав вступне слово про багатогранну постать Шевченка-митця, його поетичний та образотворчий доробок, супроводжуючи оповідь репродукціями картин Т. Г. Шевченка, які ілюструють тему заняття.
 Основний час заняття був відведений для доповідей студентів (Бикова І., Колуцький В., Дрес І. Лимарчук В. та інші), які присвячені звичаєвим особливостям побудови українських хат різних регіонів, а також розкривають їх архітектурні відмінності та внутрішнє оздоблення. 


Композитор та співак Володимир Козеровський виконав пісню на слова запорізького поета Віктора Стригальова «Українська хата», яка вже стала гімном запорізької Запорізького обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, а також прозвучали пісні «Ключ» (на вірші Миколи Лиходіда) та «Криниця» (на вірші Івана Доценка). 



Представили на суд глядача свої поезії, які також є  співзвучними темі заняття – про хату, про садок, про вітчизну, члени Національної спілки письменників Лариса Коваль та Віра Шмига. Співробітник нашого вишу Пазюк Олександр Леонідович прочитав свого вірша «Рушник». Кожен із митців розповідав про особисті враження і вплив на їх творчість поезії Шевченка. 

Слід відзначити також і оздоблення аудиторії відповідно до тематики  семінару, а саме – макет української хати та скульптура Т. Г. Шевченка, особисто виготовлені з пап`є-маше викладачем Гордійченко В.В. Ці декоративні вироби викликали неабиякий інтерес у багатьох глядачів, наостанок всі присутні із задоволенням фотографувалися зі своєрідними експонатами. 

Захід підготували і провели викладач кафедри філософії Гордійченко В.В., бібліотекар Шмига В.Ф.

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки