Міжрегіональний науково-практичний семінар «Репозитарії, електронні журнали, електронні бібліотеки – створення, використання, інтеграція в міжнародний науковий інфопростір»


27 листопада на базі Наукової бібліотеки Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна відбувся міжрегіональний науково-практичний семінар «Репозитарії, електронні журнали, електронні бібліотеки – створення, використання, інтеграція в міжнародний науковий інфопростір» із циклу «Цифрові ініціативи наукової комунікації та інфометрична діагностика документального потоку ВНЗ України».

В діяльності українських вишів та науковців дедалі все більш актуальним стає їх самопрезентація в науковому інтернет-середовищі. Вебометричні показники, рейтингові оцінювання, відкриті архіви, інституційні репозитарії, наукометричні бази даних – всі ці поняття стали найбільш обговорюваними на сторінках наукових інтернет-видань, друкованих періодичних видань, вчених радах університетів тощо. Вищі навчальні заклади прагнуть бути представленими в мережі Інтернет через розміщення результатів наукових досліджень, навчальних ресурсів у відкритих архівах. І роль вузівських бібліотек у втіленні, реалізації цих прагнень може і має стати ключовою.

Більшість вітчизняних провідних бібліотек вишів уже напрацювали достатній досвід в цій цікавій та важливій справі, а інші – тільки починають робити свої перші  кроки. Враховуючи це, НБ ЗНТУ як методичний центр бібліотек вишів Запорізького регіону організувала участь співробітників цих книгозбірень в міжрегіональному науково-практичному семінарі, який підготувала і провела Наукова бібліотека ДНУЗТ імені академіка В. Лазаряна.

У семінарі приймали участь 72 людини, представники бібліотек із 15 ВНЗ з усього Придніпровського регіону: Кривого Рогу, Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя, Дніпродзержинська та багатьох інших міст.
На семінарі обговорювалися питання про важливість інтеграційних процесів ВНЗ України в міжнародний науковий інформаційний простір, поліпшення «видимості» української науки у світі; були розглянуті різні системи і бази даних науково-технічної інформації та конкретні шляхи для реєстрації в них.

Більш детально з інформаціє стосовно змісту семінару можна ознайомитися на сайті НБ ДНУЗТ - Огляд проведення семінару.

Також в базі даних репозитарію НБ ДНУЗТ можна переглянути презентації за даною темою та темою майбутнього семінару з циклу "Цифрові ініціативи наукової комунікації та інфометрична діагностика документального потоку ВНЗ України", який відбудеться у березні 2015 року - "Презентації НТБ".

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки