Європейські фонди вимагатимуть від вчених-грантоотримувачів публікувати статті у відкритому доступі


Низка європейських наукових фондів, Європейський дослідницький комітет (ERC) та Єврокомісія оголосили про створення коаліції на підтримку відкритого доступу до наукових статей. Вони вимагатимуть своїх грантоотримувачів дотримуватись нових правил публікації наукових статей, що діятимуть з 2020 року.

Про це повідомляється на сайті Science Europe.

Зазначається, що за цими правилами, наукові статті, які стали результатом досліджень за кошти учасників коаліції, мають публікуватися в журналах з відкритим доступом або на відповідних онлайн-платформах.

Оплачувати збори за публікацію статті, за задумом фондів мають, університети, де проводили дослідження або самі грантодавці. За словами авторів ідеї, це зроблено для того, аби всі автори мали можливість публікуватись за принципами відкритого доступу, навіть якщо в них обмежені ресурси.

Учасники коаліції також збираються виробити вимоги до якості статей для публікації в журналах і підтримувати розвиток платформ з відкритим доступом, а також наказувати за недотримання нових правил.

Коаліційну угоду зокрема підписали Національне дослідницьке агентство Франції, наукові фонди Австрії, Ірландії, Люксембурга, Нідерландів, Норвегії та Словенія, а також головний британський грантодавець, об’єднане агентство UK Research and Innovation. Щороку ці організації виділяють грантів приблизно на 7,6 мільярда Євро.

Натомість видавці журналів, що працюють за традиційною моделлю(коли читачі сплачують доступ до статей) невдоволені цим рішенням. Зокрема один з найбільших наукових видавців Американська асоціація сприяння розвитку науки (AAAS), вважає, що цей план «порушить систему наукової комунікації, перешкоджатиме дослідникам та обмежить їхню академічну свободу».

Водночас сама Єврокомісія та дослідницький комітет ERC поки не поширюватимуть вимогу публікації в відкритому доступі на своє фінансування, але підтримують цю ідею і закликають підтримати її Європарламент та Європейську раду. До участі в коаліції запрошуються наукові організації інших країн та приватні фонди.

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки