Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф

 



🕯️Сьогодні світ вшановує пам’ять усіх, хто постраждав від катастрофи на Чорнобильській АЕС. Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф також було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2003 року. Дата була обрана не випадково, адже саме 26 квітня 1986 року сталася Чорнобильська катастрофа, яка є однією з найбільших техногенних катастроф в історії.


26 квітня 1986 року внаслідок вибуху на четвертому блоці Чорнобильської АЕС реактор було повністю зруйновано. В довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей та за економічним збитком.  Точна кількість людей, які померли чи постраждали від Чорнобильської катастрофи, невідома. Внаслідок аварії з сільськогосподарського користування виведено близько 5 млн га земель, довкола АЕС створено 30-кілометрову зону відчуження, знищені і поховані (закопані важкою технікою) сотні дрібних населених пунктів.

Аварія на ЧАЕС змусила Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) переглянути стандарти безпеки на атомних станціях та реагування на ядерні катастрофи.

Повний розпад останнього радіоактивного елемента на забруднених територіях відбудеться через 24 466 років. При цьому радіаційний фон порівняно з 1986 роком зменшився у сотні разів.

Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З того часу йому дали назву «Рудий ліс». Саме у цьому лісі «окопувались» російські солдати на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

Чорнобиль навчив ліквідовувати наслідки ядерних катастроф. Коли сталася аварія на Фукусімі, японці розуміли, що для ліквідації наслідків не треба сотні тисяч людей, як це було в СРСР.

Сьогодні, коли найбільша в Європі Запорізька АЕС в руках агресора, а Чорнобильська станція пережила окупацію — світ має об’єднатися, щоб запобігти новій катастрофі.

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки