Міжнародна коаліція вчених і бібліотекарів займеться проблемою журналів-хижаків

В якості першого кроку коаліція переглянула те, які видання повинні потрапляти під це визначення

Міжнародне об'єднання вчених, спонсорів, видавничих спільнот і бібліотекарів вважає, що створення міжнародної спостережної коаліції для дослідження проблеми журналів-хижаків є першим кроком на шляху до вирішення цієї проблеми.

Автори ініціативи нагадують про те, що з моменту закриття знаменитого списку Джеффрі Білла три роки тому, різні організації і бібліотеки займалися створенням схожих довідкових баз. Однак в науковому співтоваристві до цих пір не було консенсусу щодо того, що таке журнали-хижаки, каже Агнес Градніевіч (Agnes Grudniewicz), доцент в Університеті Оттави.

Як пише timeshighereducation.com, створена коаліція почала з того, що запропонувала власне визначення журналів-хижаків. Під ними коаліція пропонує розуміти видання, які «переслідують власні інтереси за рахунок науки» і «характеризуються помилковою або вводить в оману інформацією, відхиленням від якісної редакторської та видавничої практики, відсутністю прозорості та / або використанням невибіркових методів залучення публікацій».

Використання терміну «видавництва-хижаки», який був запропонований професором Біллом, колишнім на той момент бібліотекарем Університету Колорадо в Денвері, було поставлено коаліцією під сумнів. На їхню думку, «оманливі», «діючі недобросовісно» і «незаконні видання» краще описують проблему, оскільки деякі автори добре обізнані про низьку якість видань, в які вони посилають свої рукописи.

«Через плутанину про природу цього явища було неможливо виробити успішні стратегії для боротьби з ним», - каже Градніевіч (Dr Grudniewicz), провідний автор статтей в Nature.

Створення міжнародної спостережної коаліції - з потенційною спонсорською підтримкою наукових фондів, благодійних організацій, видавців і науково-дослідних інститутів - стало менш суперечливим рішенням, ніж розробка чергових «чорних списків». Так, раніше дослідження Швейцарського національного наукового фонду показало, що 34 журналу зі списку Джеффрі Білла були схвалені Директорій журналів відкритого доступу (DOAJ), а 31 журнал зі списку DOAJ, в свою чергу, вважалися журналами-хижаками за версією підписного сервісу Cabells.

Про те, що саме має намір зробити міжнародна коаліція для боротьби з недобросовісною практикою в науковому видавництві, поки не повідомляється.


Джерела:

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки