До уваги науковців: ROAD: всі ресурси відкритого доступу на одному сайті

http://road.issn.org/en
Реалізована можливість пошуку більшості наукових публікацій відкритого доступу з однієї платформи, з пошуком за типами документів, предметами, країнами: ROAD (Directory of Open Access Scholarly Resources).
 
Новий проект ISSN International Centre за підтримки UNESCO. Розпочато: у 2014. Нині містить 1.7 млн. записів на 150 мовах світу з понад 200 країн. Індексується 94 вітчизняних проекти: мікс з репозитаріїв та журналів.

Бета-версія ROAD (Directory of Open Access Scholarly Resources), каталогу наукових ресурсів у відкритому доступі, була запущена в грудні 2013 року. ROADА включає в себе ряд ОА-ресурсів ("Open Access"/"Відкритий доступ"), у тому числі журналів, матеріалів конференцій, монографій та інституційних репозитаріїв. Матеріали долучаються до каталогу на основі певних критеріїв - відкритий доступ до всього змісту ресурсів; ресурс складається в основному з науково-дослідних робіт; аудиторія ресурсу, в основному, дослідники та науковці. Реєстрація в системі безкоштовна.

Журнали гібридного типу не є зараз частиною проекту, це пов'язано з тим, що на пілотній стадії обсяг інформації потрібно було обмежити. Проте, розробники не виключають можливості включення такого типу журналів в майбутньому, якщо це буде представляти цінність для користувачів.


ISSN-код ресурсів, придатних для проекту ROAD, позначається спеціальним чином. Ці коди додаються Національним центром ISSN або при створенні ідентифікатора для нового видання, або оновлюються в Міжнародному центрі ISSN. Потім в обліковий запис додаються дані, отримані із зовнішніх джерел, такі як показники журналу, дані про індексування і т.д.


Станом на квітень 2014 зовнішніми джерелами, які використовуються для поповнення інформації в ROAD, є:  the DOAJ; Econlit; Catalogo (Latindex); Psych’INFO; Linguistic Abstracts; Scopus; SJR; SNIP; The Keepers. Так само є угода з Eigenfactor.


В даний час інформація в
ROAD може фільтруватися по країні, темі, репозиторию, окремими показниками журналу. Всі результати можуть бути завантажені і використані повторно. Сервіс передбачає можливість візуалізації результатів пошуку.

Цільова аудиторія безкоштовного сервісу - це студенти і вчені, державні органи, які відповідають за фінансування та оцінку науково-дослідної діяльності, бібліотекарі та фахівці з інформації.


При використанні
ROAD можна з'ясувати, скільки ОА-журналів індексуються і який у них рейтинг в своїй країні, по яких дисциплін доступні ресурси, наприклад, іспанською мовою. Також можна з'ясувати, які установи створили репозиторій в ПАР і які математичні ОА-журнали публікуються в Бразилії. Автори можуть використовувати ROAD для того щоб дізнатися, де знаходяться їхні власні статті та матеріали конференцій.

Команда ROAD планує зараз серію удосконалень для сервісу, він повністю оновиться до кінця 2014 року. Ці плани включають в себе технічні удосконалення, ретроспективна ідентифікація ОА-ресурсів в реєстрі ISSN, виявлення інституційних репозитаріїв у напівавтоматичному режимі і поповнення облікових записів із зазначенням розміру плати за розгляд, типу ліцензії, способу зберігання інформації, а також типу рецензування.


Також планується розробка більш докладного класифікатора тем.
 

Джерела:
Могилянська Бібліотекарка: ROAD: всі ресурси відкритого доступу на одній пла...: Запишіть в корисні лінки та поділіться з користувачами: можна шукати більшість наукових публікацій відкритого доступу з однієї платформи, з...

ISSN работает над новым сервисом в сфере открытого доступа

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки