Ranking Web of Universities (Webometrics) - 2023

В січні цього року Національна дослідницька рада Іспанії оприлюднила черговий випуск міжнародного рейтингу університетів світу – Ranking Web of Universities (Webometrics).

The Ranking Web або Webometrics — це найбільший академічний рейтинг вищих навчальних закладів, який кожні шість місяців пропонує незалежну, об’єктивну, безкоштовну, відкриту наукову перевірку надання надійної, багатовимірної, оновленої та корисної інформації про результати діяльності університетів усього світу.

Визначальною метою рейтингу є сприяння зростанню академічної присутності в Інтернеті, підтримка ініціатив відкритого доступу для активізації передачі наукових і культурних знань, створених університетами, всьому суспільству.

Webometrics цього року охоплює понад 31 тисячу закладів вищої освіти по всьому світу.

Серед університетів України наша «Запорізька політехніка» цьогоріч посіла високе 28 місце, і це найвищий показник серед закладів Запорізького регіону!

Слід зазначити, що методологія укладання рейтингу щорічно вдосконалюється і змінюється, а отже  досить складно порівнювати поточні результати із результатами минулих літ, проте, ми все одно можемо простежити тренд покращення результатів. 

Розглянемо детальніше яким чином відбулося покращення показників Національного університету «Запорізька політехніка» в січневому виданні рейтингу Webometrics.

За поточною методологією оцінювання відбувається за 3 показниками:

VISIBILITY (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки установи – 50% від загальної оцінки. За цим критерієм фіксується найсуттєвіше покращення порівняно із липневими показниками 2022 року (- 4839).

Цьогоріч основна зміна в методології торкнулась показника TRANSPARENCY (прозорість) – кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations – 10%.

Враховується кількість цитувань 310 найкращих авторів-науковців установи (30 кращих результатів - відкидаються) на порталі Бібліометрика української науки, на відміну від минулорічного критерію – 220 найкращих авторів (20 найкращих – відкидаються). Поточний результат порівняно з попереднім також демонструє поліпшення (-319).

EXCELLENCE (якість) – кількість статей дослідників установи, які входять до 10% найбільш цитованих у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago за період: 2017-2021 – 40%. Покращення маємо і за цим параметром (-27).

Все це дало можливість поліпшити місце в світовому рейтингу на 642 позиції, в континентальному – на 159 і в Україні – на 9 пунктів. Маємо 28 місце! 😊

#webometrics_ukraine

#webometrics2023

#webometrics_nuzp

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки