140 років від дня народження першого професійного борця в історії Запоріжжя - Федора Федоровича Гурського (1876 - 1945 рр.)

Славетні запоріжці ГУРСЬКИЙ Федір Федорович
(16.02.1876, с. Кам’янське Новомосковського пов. Катеринославської губ. (с. Кірове Запорізького р-ну) – 18.03.1945, с. Кірове Запорізької обл.) – спортсмен. Перший професійний борець в історії Запоріжжя. Один із найсильніших борців-професіоналів Росії початку ХХ ст. Неодноразовий переможець і призер всесвітніх і всеросійських чемпіонатів з греко-римської (французької) боротьби. Брав участь у першості Росії з французької боротьби, став лідером у важкій вазі. Артист Союздержцирку. До 1929 боровся в циркових чемпіонатах. У 1929–1945 – голова колгоспу Лукашівської сільради Запорізького р-ну.
Літ.: Власов А., Копелиович А., Смирнов В. Кузнецы боевых спортивных побед. – Запорожье, 2007. – С. 139.


Українська земля завжди була щедрою на сильних людей. Спадкоємці воїнів Київської Русі й запорозьких козаків неодноразово ставали зірками світового спорту і мали скажену популярність. Серед славних українських імен відомих силачів світу, які дивували Європу й Америку, є ім’я запорізького борця, «короля ланцюгів» Федора Федоровича Гурського, який навіть у шістдесятирічному віці  руками ламав амбарні замки.

Народився майбутній борець і чемпіон РСФСР з класичної (французької) боротьби 16 лютого 1876 року в селі Кам’янське Новомосковського повіту Катеринославської губернії (нині - село Кірове Запорізького району). Родина була велика: брати Тимофій, Микола, Пилип і Сава, сестри – Наталя, Феофанія і Меланка. Бідність змусила хлопця працювати вже з 10-річного віку, спочатку пастухом у поміщика, потім  у куркулів. Коли юнакові виповнилось 17 років, він поповнив клас пролетарів, працюючи на заводі, на млину, портовим вантажником, в сільській кузні. В 30 років Федір мав вагу 130 кілограмів і був сили незвичайної. З восьми дітей троє стали займатися в майбутньому професійною боротьбою: Федір, Сава і сестра Феофанія. Тренувалися по-селянськи: брали пудову гирю, до ручки якої був причеплений спеціальних хомутик, і перекидали один одному через хату.

В музее запорожского села Лукашево хранится фотокопия уникального документа – "Личного листка по учету кадров", заполненного в середине сороковых годов минувшего столетия на первого председателя местного колхоза "Профинтерн" Федора Губского. Вот что в листке значится – в графе "Должность(по годам, с указанием учреждения)":
1887 – 1890: пастух помещика,
1890 – 1893: работа у куркулей,
1893 – 1895: работа на заводе,
1895 – 1899:  работа на мельнице,
1899 – 1902: портовый грузчик,
1902 – 1905: на мельнице,
1905 – 1907: кузница кустаря,
1908 – 1909: цирк "Атлет",
1909 – 1929: цирк Никитина,
1929 – 1941: председатель колхоза «Профинтерн»,
1941: звакуация,
1942: председатель колхоза "Заветы Ленина",
1942 – 1944: замдиректора совхоза №1 Ташкентского текстилькомбината им. Сталина.

На початку ХХ століття вже гримить славне ім’я українського чемпіона з боротьби Івана Піддубного. Листівки з його зображення продаються мільйонними накладами, а французька боротьба була культовим видом спорту. На аренах цирків починають проводити чемпіонати класичної боротьби, які набувають всеросійського розмаху. Саме в ці роки цирк стає найбільш відвідуваною видовищною установою.
Борцы Российской империи. Федор Гурский - в маске
Зачарований масштабом досягнень і легендарністю видатного атлета, вирішив спробувати свою долю й Федір Гурський. У 1908 році він починає працювати у цирку «Атлет», демонструючи фізичну силу в художньо-образній формі: підкидав важкі гирі, обертав у швидкому темпі штангу, на витягнутій руці міг втримати 2 чи 3 гирі, підняти гирю мізинцем, тримати на собі піраміду з важких речей. Атлетичне мистецтво Федора потребувало виключної фізичної сили та спритності – якостей, які вимагали впертих тренувань.

У 1909 році до Катеринослава приїхав московський цирк братів Нікітіних - російських циркових артистів і підприємців, які увійшли до історії як батьки російського національного цирку [Дмитро Олександрович (1835-1918), Яким Олександрович (1843-1917), Петро Олександрович (1846-1921)]. Друга дія циркової вистави була відведена під змагання борців. Федір вирішив спробувати себе у французькій боротьби з найсильнішими атлетами, його постать і сила сподобались господарю цирку, і Федору було дозволено брати участь у тренуваннях борців-професіоналів. 

Двадцять років свого життя (1909-1929) віддав Федір Гурський цирку братів Нікітіних і греко-римській боротьбі. Виступав зазвичай у чорній масці, яку знімав після перемоги на арені. Складність класичного поєдинку полягала у дефіциті часу: за  певний час необхідно було точно обрахувати усі тактичні комбінації, провести кілька результативних прийомів і виграти бій швидкою, чистою перемогою, зберігаючи запас сил та енергії. Коли конферансьє оголошував його прізвище, зал завжди аплодував своєму улюбленцю стоячи.
Силач в маске

Французской борьбой сельский кузнец всерьез стал заниматься в начале минувшего века в запорожском [тогда - александровском] спортивном клубе «Модерн», где ему, как уверяют сведущие люди, не было равных. А в 1906 году в Екатеринослав [Александровск тогда входил в состав Екатеринославской губернии] приехал московский цирк Никитина [помните запись в листке по учету кадров?], второе отделение которого было отведено под состязания борцов. Испытать себя в схватке с сильнейшим атлетами тогдашней России, в которой весьма популярной была именно французская борьба, Федор решил без колебаний. И ему повезло: оценив внешние данные тридцатилетнего кузнеца, хозяин цирка позволил ему принять участие в тренировках борцов-профессионалов.
А вскоре Федор становится одним из лучших борцов никитинского цирка. Любопытная деталь: выступал он обычно в маске – как тот мистер Икс из оперетты "Принцесса цирка". И лишь в финальной схватке - положив очередного соперника на лопатки, наконец, снимал маску. Конферансье объявлял его фамилию и зал стоя аплодировал своему любимцу.
Надо заметить, что в те царско-имперские времена борцы в цирке были не просто борцами. Они также выступали с различными силовыми номерами. Один из таких номеров запорожский борец позаимствовал у мирового чемпиона [который со временем станет его наставником] Ивана Поддубного: вызывал из зала трех мужиков, аккуратно связывал их в небольшую кучу-малу и, подняв ее одной рукой, нес пораженную троицу по арене, поражая зрителей своей силой.
Ну а самый его эффектный номер был связан с железной цепью: поддерживая ее коленом, он изо всей мочи тянул цепь руками и в какой-то момент… просто разрывал ее. Поэтому и величать могучего циркача [его вес превышал 130 килограммов] уважительно стали «Королем цепей». Не было ему в этом жанре равных на арене.
Звання своє як короля ланцюгів Федір Гурськй заслужив наступним номером: підтримуючи коліном залізний ланцюг, тягнув його з усієї сили і розривав на очах у публіки. Ніхто не міг зрівнятися з Федором у такому силовому номері – охочих просто не було. Імператор Микола ІІ мав собі за честь особисто познайомитися з атлетом і сфотографуватися з ним напам’ять. 

З перемогою і утвердженням влади більшовиків цирк Нікітіних був націоналізований і поставлений на службу пролетаріату. У 1919 році нарком освіти А. Луначарський після того, як побачив силові виступи Федора Гурського та Івана Піддубного, написав статтю про завдання оновленого цирку, в якій, зокрема, зазначав: «Першим найзначнішим елементом цирку є демонстрація фізичної сили та спритності, фізичної краси людського організму.  Ніколи високий середній рівень не досягається без значної кількості майстрів. Таких майстрів ми маємо в цирку».
В паре с чемпионом чемпионов Иваном Поддубным король Федор Губский цепей выступал несколько лет подряд. И как-то на тренировке исхитрился победить его. Случилось это в Баку в 1925 году. Рассказ о той победе над чемпионом чемпионов записал - со слов отца, сын Федора Губского Анатолий [рукопись хранится в лукашевском музее]: случилось это неожиданно для Поддубного, который обладал сверхъестественным чутьем и предугадывал каждое будущее движение соперника. А тогда, видимо, расслабился и Федор коротким броском махнул его на лопатки. «Ну, Федор, - в полушутку рассердился на собрата по арене чемпион чемпионов, - я от тебе такого не ожидал»: мол, как же ты осмелился.
А вот осмелился! Внимательным нужно быть потому что.
В 20-х роках ХХ сторіччя в цирках щороку проводились одночасно від 10 до 12 і більше чемпіонатів класичної боротьби. Більшість з них мали висококваліфікований склад борців-професіоналів і користувались у глядачів великою популярністю. Неодмінним учасником їх був і Федір Гурський.
Федір Гурський в зрілі роки

Швидко минули молоді літа і всеросійська слава, прийшла інша епоха – індустріалізації і колективізації, і Федора Гурського у 1929 році обрали головою колгоспу «Профінтерн» (Лукашівської сільради). Разом з народом пережив голова партійно-радянську стратегію фізичного знищення українського селянства: штучний голодомор 1932-1933 років. 20 листопада 1932 року була прийнята постанова РНК УСРР «Про боротьбу з куркульським впливом в колгоспах», в якій серед заходів з посилення хлібозаготівлі застосувалися «чорні дошки» для подолання «куркульського впливу», а це означало припинення торгівлі й постачання крамом, стягнення виданих кредитів, чистка органів влади. 25 листопада 1932 року колгосп «Профінтерн» було занесено на «чорну дошку» і знято 3 січня 1933 року. Ще чекає на своє порівняння перелік населених пунктів, занесених на «чорну дощку», з реєстром найбільш постраждалих від голодомору.
Невероятную силу старший Гурский, Федор, сохранял даже в преклонном возрасте. Местный кузнец подзадорить решил однажды: ты, дескать, дядь Федор, хоть и борцом был в молодости, но сейчас вряд ли с кем из крепких сельских хлопцев управишься – со мной, например.
Подошел Федор к нему поближе, положил ему на плечо свою руку тяжелую и придавил ее слегка к плечу кузнеца-хвастуна. Так и присел до земли от неожиданности и от силы богатырской.
А еще однажды председатель возле колхозного амбара как-то оказался и потребовал, что отперли ему амбар этот незамедлительно – что-то там понадобилось Федору Федоровичу, который накануне, кстати, осерчав на одного из своих бригадиров, так шандарахнул кулаком по председательскому столу, что у присутствовавших при это в ушах загудело. А стол чинить пришлось: проломил его в гневе председатель.
- Так ключа нету, Федор Федорович! – растерянно проговорил крутившийся у амбара колхозник. – Послать за ним к амбарщику?
- Не надо, - буркнул себе под нос шестидесятилетний председатель и, подойдя к запертой двери, открыл руками амбарный замок… «ну как канцелярскую скрепку»...
З початком радянсько-німецької війни колгосп і його голова були евакуйовані до глибокого тилу – Узбекистану. Там Федір Гурський працював головою колгоспу «Заповіти Леніна», заступником директора радгоспу № 1 Ташкентського текстильного комбінату ім. Сталіна.

16 березня 1945 року, не дочекавшись Перемоги, у 69-річному віці помер Федір Федорович Гурський – зачинатель греко-римської боротьби на Запоріжжі, якого й до сьогодення пам’ятають усі небайдужі до історії запорізького спорту. Похований в с. Кірове Запорізького району. Одна з вулиць цього населеного пункту названа його ім`ям. В Будинку культури с. Лукашеве працює музей Федора Гурського.

Джерело:

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки