Чорнобиль: 30 років після трегедії на АЕС

Сьогодні, 26 квітня, виповнилось, 30 років від дня Чорнобильської катастрофи, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики в світі. 






Drone footage from Chernobyl
Drone footage from Chernobyl
Posted by In Ukraine on 7 декабря 2015 г.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. 58 сек.  серія вибухів зруйнувала реактор та будівлю 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС. 

Як наслідок вибуху на Чорнобильсій АЕС вивільнилась радіоактивна енергія в сто разів більша, ніж під час атомних бомбардувань японських міст Хіросіма та Нагасаки.

Три десятки років потому Україна все ще розгрібає наслідки трагедії. 

Із зони відчуження навколо станції евакуювали понад 115 тисяч людей. Утім, сьогодні у 30-кілометровій зоні мешкають самосели.

Протягом цих років радіоактивне забруднення не витіснило з цієї місцевості тварин, які живуть у зоні довкола Чорнобильської АЕС.

На самій станції уже 15 років не виробляється електроенергія. Утім, на ЧАЕС досі працюють близько двох тисяч людей.

Порівняння розмірів нового укриття (Арки) та Статуї Свободи.
У 1970-х роках в Чорнобильському районі почалося будівництво першої атомної електростанції в Україні. Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) розташована в 3 кілометрах від Прип'яті і 18 кілометрах від Чорнобиля. ЧАЕС виробляла десяту частину електроенергії України. Повністю зупинили ЧАЕС тільки в кінці 2000 року. Зараз триває будівництво нового укриття над зруйнованим 4-им енергоблоком. Проект укриття називається NОVARKA – скорочено від "нова арка", або на англійський кшталт конфайнмент, будувати її допомагають іноземці.
Десять фактов об Арке на ЧАЭС

 
Це конструкція, якою повинні накрити реактор. Вона будується не безпосередньо над реактором, а недалеко від нього. Коли арка буде готова, її на спеціальних рейках доштовхають до реактора і насунуть на нього, як ковпак, після чого добудують додаткові перекриття. Коли станція буде повністю і герметично накрита, почнуть розбирати зруйнований під час аварії енергоблок. Це необхідно для того, щоб, нарешті, дістатися до ядерного палива, що залишилося в ньому, і знешкодити його.

Читайте і дивіться більше:

Авария на Чернобыльской АЭС

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки