Вшанування пам`яті засновника кафедри "Обладнання і технології зварювального виробництва" ЗНТУ - Веніаміна Степановича Попова

 

17 вересня 2017 року в Запорізькому національному технічному університеті відбулась низка заходів, присвячених висвітленню історії створення сучасної кафедри обладнання і технології зварювального виробництва та вшануванню пам`яті її першого керівника (з 1964 по 2006), - Веніаміна Степановича Попова, доктора технічних наук, професора, академіка Академії Інженерних Наук, заслуженого діяча науки і техніки України, який також очолював ЗМІ ім. В.Я. Чубаря з 1978 по 1993 рр.


Днем народження кафедри обладнання і технології зварювального виробництва вважається 25 квітня 1964р.  Саме того року відбувся перший набір зі студентів на денну і вечірню форму навчання в складі 25 чоловік зі спеціальності «Технологія і устаткування зварювання»  на кафедру зварювального виробництва Запорізького машинобудівного інституту ім. В.Я. Чубаря (тодішня назва ЗНТУ), яка і  була створена і відкрита 25 квітня 1964р. 
З моменту організації кафедри, її очолив непересічний, здібний і досвідчений, енергійний вчений, педагог, дбайливий господарник та мудрий керівник, який шанував людей і дбав про них. Таким був її фундатор, професор кафедри, заслужений діяч наук України, доктор технічних наук Веніамін Степанович Попов. Особливістю і характерними рисами його були працьовитість, відданість науці, організаційні здібності та наполегливість у досягненні мети. Він створив свою неповторну науково-педагогічну школу однодумців яких об’єднує віра у необхідність удосконалення зварювальних технологій, прогрес сучасного виробництва. Для такого колективу кафедри завжди було характерно поєднання навчального процесу з виконанням наукових досліджень, до яких постійно залучаються обдаровані студенти. Діяльність проф. В.С. Попова є однією з яскравих сторінок в історії університету.

Для вирішення дослідницьких завдань на кафедрі були створені навчальні лабораторії: «Теорія зварювальних процесів», «Джерела живлення зварювальної дуги», «Автоматики та автоматизації виробничих процесів», «Розрахунки зварних конструкцій», «Термомеханічних методів підвищення зносостійкості» та інші. 
За час свого існування кафедра підготувала понад 3000 фахівців, які працюють в різних галузях господарства. Випускником кафедри ОТЗВ є також її чинний завідувач - доктор технічних наук, професор Овчинников Олександр Володимирович.
 
Паралельно з підготовкою інженерів-зварювальників кафедра готує спеціалістів вищої кваліфікації – кандидатів і докторів технічних наук. У 1968 році було відкрито аспірантуру, де захистили близько 40 кандидатських дисертацій та 4 докторських. Багато випускників працюють викладачами кафедри «Обладнання і технології зварювального виробництва» та інших кафедр університету, на різних підприємствах України, в науково-дослідних, державних, приватних та політичних структурах. Це їх готували провідні вчені: Попов В.С., Биковський О.Г., Бриков М.М. Кафедра має досить високий науковий потенціал: три доктора технічних наук, професора, 15 кандидатів технічних наук.


На базі наукових робіт кафедри видано 10 книг, навчальних посібників, збірник статей, надруковано понад 1000 статей у наукових журналах. Результати багатьох наукових розробок дозволили отримати більше 130 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, впроваджених у промисловість та навчальний процес.



Об 11:30 відбувся збір гостей і відкриття аудиторії історії кафедри ОТЗВ (ауд. 257а – 7).
До урочистих святкувань фахівцями наукової бібліотеки  ЗНТУ було запропоновано гостям та співробітникам університету ознайомитися з книжковою виставкою "Світ зварювання".
 



12:00 відкриття меморіальної дошки, мітинг.

12:20 урочисте засідання кафедри ОТЗВ (ауд. 320).
 
Вшануємо пам'ять цієї видатної людини, яка зробила неоціненний вклад у розвиток університету, становлення вищої освіти в Україні, підняття технічного рівня науки в багатьох галузях!








Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки