Віртуальна виставка "Шевченкіана в екслібрисах"

Сьогодні відзначається 207-ма річниця від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861), українського поета, художника, мислителя.


Тарас Шевченко — культовий поет, талановитий художник, одна з найбільш знакових особистостей в історії України. Його вірші — джерело підтримки у скрутні хвилини для багатьох поколінь. Тарас Шевченко подарував Україні і світу такі чудові поетичні твори, як «Садок вишневий коло хати», «Сон», «Заповіт», що ввійшли до збірки «Кобзар».


Вірші поета можна прочитати більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів Шевченка — німецькою, польською, англійською мовами.

На його честь встановили більше тисячі пам’ятників по всьому світу. Більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256. Ще майже півтори сотні встановлені у 35 країнах.


Уже понад півтора століття ім'я Тараса Шевченка надихає живописців і графіків на відтворення його поетичного світу засобами мистецтва. Проходять роки, минають століття, а вірші й поеми Великого Кобзаря не перестають і сьогодні бути актуальними. Для багатьох художників особистість Тараса Шевченка, його нелегка доля й невмируща поезія стали джерелом натхнення практично в усіх видах мистецтва. Одним з них є екслібрис.

Пропонуємо вам, шановні користувачі, переглянути презентацію «Шевченкіана в екслібрисах».


Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки