170 років від дня народження Вінсента ван Гога


„Я мрію про свою картину, а потім малюю свою мрію.“
Вінсент ван Гог


Цього дня 170 років тому – 30 березня 1853 р. - народився Вінсент ван Гог (1853-1890) — нідерландський художник-постімпресіоніст, який є однією з найвідоміших і найвпливовіших постатей в історії західного мистецтва.

За трохи більше як десятиліття створив близько 2100 художніх робіт, у тому числі близько 860 олійних картин, більшість з яких датовані останніми двома роками його життя. Його творчий спадок мав величезний вплив насамперед на французький живопис. За свого життя ван Гог не зумів здобути комерційного успіху, і у віці 37 років (1890 рік), після років психічної хвороби, депресії та бідності вчинив самогубство.

Деякі полотна Вінсента Ван Гога входять до списку найдорожчих картин у світі, а три з них було продано за більш ніж 100 млн. доларів кожна, якщо у перерахунку на сучасні ціни. Це “Портрет доктора Гаше”, “Іриси” та “Портрет листоноші Жозефа Рулена”. Зовнішність Ван Гога добре відома нашим сучасникам завдяки тому, що він написав цілих шість автопортретів. Причому два з них були написані після інциденту з вухом.






Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки