Тренінг з медіаграмотності в НБ ЗНТУ





29 січня цього року в нашій науковій бібліотеці відбувся тренінг присвячений питанням медіаграмотності. Тренером виступила Ганна Дворна – бібліотекар методико-бібліографічного відділу Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва.


Метою тренінгу було надати базові знання та навички в сфері медіа, познайомити учасників заходу з найбільш розповсюдженими видами маніпуляцій та пропаганди, а також, ознайомити їх з базовими інструментами перевірки інформації та критичного мислення.

Головне завдання проекту полягає не в тому, аби сказати якими ЗМІ необхідно користуватись, а в навчанні людей не підпадати під вплив пропаганди, допомогти їм не стати жертвами маніпуляцій, які ведуть до паніки, ненависті та різним страхам.

Тренінг поділявся на декілька змістових блоків.





Блок 1. Інформація і мас-медіа, де розглядався процес формування новин та цілі дезінформації. Учасники навчались розрізняти інформування та пропаганду, дізнавалися про види пропаганди, на практиці розглянули журналістські стандарти та "джинсу".


Блок 2. Маніпуляції та боротьба. За допомогою критичного мислення учасники тренінгу навчатлися розпізнавати маніпуляції в ЗМІ, вирізняти фейки в новинах, знаходити докази неправдивості інформації. 









Блок 3. Мова ненависті. Учасники тренінгу дізнавалися, як за допомогою негативних стереотипів формується образ ворога. Тренер наводила практичні приклади упереджень та дегуманізації ворога в ЗМІ. Були розглянуті історичні приклади та технології мови ворожнечі.


Підсумовуючи результати тренінгу, події, що наразі відбуваються в Україні, стали популярними темами в новинах ЗМІ різних країн. І в цих новинах, іноді, можна побачити маніпуляції, пропаганду і в решті решт просто неправдиву інформацію (фейки), які досить важко розпізнати, не володіючи основними навичками і знаннями з медіаграмотності. Одним з важливих завдань бібліотекарів як професіоналів в роботі з інформацією, фахівців, які являються посередниками між інформацією і її споживачами, є – надання допомоги нашим користувачам з орієнтування їх в океані інформації, надання їм знань в навичках розуміння і пошуку об’єктивних фактів. 


Зважаючи на це, спеціалісти бібліотеки мають самі, в першу чергу, вміти вирізняти неправдиву інформацію, вміти сформувати стійкість до дезінформації, вміти протистояти інформаційним маніпуляціям. Але такі вміння не завжди є природнім надбанням особистості, іноді цьому треба вчитися. Отже, тренінг, організований науково-методичним відділом НБ ЗНТУ в співпраці з Запорізькою обласною бібліотекою для юнацтва, 29 січня 2016 року в залі періодичних видань (248а) наукової бібліотеки ЗНТУ, абсолютно відповідав потребам сьогодення і познайомив учасників заходу, співробітників книгарні, з базовими інструментами перевірки інформації та критичного мислення. 
 
Проект "Будь медіаграмотним!" став можливим за підтримки Глобального фонду миру та безпеки, Міністерства іноземних справ та міжнародної торгівлі Канади, та за сприяння Академії української преси, cпілки StopFake та програми IREX. 

Особливо відзначимо професіоналізм тренера – Ганни Дворної (Обласна бібліотека для юнацтва м. Запоріжжя), яка зробила цей тренінг інформативним, цікавим та позитивним.

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки