Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки з Кутасевич Розою Миколаївною


1 березня у бібліотеці відбувся майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, що втілює ідею оберегу від злих сил.

Поділилася своїми знаннями із студентами Заслужений майстер народної творчості України, керівник запорізького творчого об'єднання “Цвіт калини” Кутасевич Роза Миколаївна.

У заході прийняли участь студенти-журналісти груп ГП-423 та ГП-424, старший викладач кафедри журналістики Островська Наталія Василівна та співробітники бібліотеки.


Роза Миколаївна на початку майстер-класа ознайомила учасників з  історією виникнення та сакральним значенням ляльки-мотанки, її різновидами та технікою виконання.  

Учасники дізналися, що лялька-мотанка була й іграшкою, й родинним оберегом: захисницею від усіляких хвороб, символом щасливого подружнього життя, берегинею домашнього вогнища… В українській хаті можна було побачити  й ляльку-немовля, що виконувала роль оберегу для маленької дитини, й бабу-берегиню, котра захищала увесь рід, й наречену, головним призначенням якої було привести до хати доброго чоловіка для молодої дівчини. 
З'явилася лялька-мотанка ще в дохристиянський період і робилася з найпростішого матеріалу – сіна, клаптиків тканини, ниток, стрічок. Свою назву отримала лялька-мотанка від слова “мотати”  (ляльку слід було мотати з ниток, або з тканини)


Опанувати технологію виготовлення ляльки-мотанки  мала за обов'язок кожна українська дівчина, так як вишити рушник собі на весілля чи знати свій родовід до 7 коліна.  І неодмінно дівчина це робила у гарному настрої, з чистими  та світлими думками та молитвами. 

Звернула майстриня увагу й на те, що створювати ляльку-оберіг можна було лише вдень (в світлий період доби) та в холодну пору року. А в святковий (релігійний) день, у середу чи п'ятницю таке зайняття вважалося великим гріхом. 

Також студенти дізналися, що  процес “мотання” ляльки вважається гарним психотерапевтичним засобом, який допомагає заспокоїти нервову систему, зарядитися позитивною енергією та  привести всі думки свої до ладу.  
Гостя зауважила, що лялька, зроблена власноруч, сповнена позитивної енергії, любові і тепла.       

Далі студентам було продемонстровано, як правильно слід мотати українську національну іграшку-оберег, після чого вони перейшли до процесу її створення. 
 
До виготовлення ляльки-мотанки присутні поставилися сумлінно, вони намагалися виконувати все правильно, і в них вийшли дуже гарні ляльки-мотанки.  Приємно, що серед учасників майстер-класу були й хлопці, які  вразили всіх своєю спритністю та старанністю.
 
А ще люди знали, що лялька не може бути на когось подібною.  Мати, створюючи доньці іграшку,  ніколи б не наважилась намалювати очі, ніс або губи, щоб не вселилися у ляльку різні духи, як хороші, так і не дуже. Замість людських рис у неї на обличчі хрест – символ Сонця. (Хрест з ниток чи з стрічок на обличчі  або на грудях – обов'язковий елемент ляльки-мотанки).  Слід враховувати й те, що ляльку-мотанку треба зробити з самого початку і до кінця, не відкладаючи закінчення роботи до наступного разу.  І тоді  вона буде справжнім оберегом.

Сам процес зайняв близько півтори години, які пролетіли непомітно та засвідчили, що подібні зустрічі  налаштовують студентів на позитивний настрій, креативні думки, дають  психологічне розвантаження, приносять радість і багато щасливих спогадів. А ще вони сприяють поглибленню знань про етнічну самобутність українців та допомагають відродити традиції нашого народу.

Наприкінці заходу учасники майстер-класу подякували Розі Миколаївні за неповторні, яскраві хвилини спілкування та висловили побажання частіше влаштовувати такі майстер-класи. А ще студенти висловити побажання знову зустрітися з Розою Миколаївною, щоб дізнатися від неї про особливості створення весільного рушника. Тому ми обов'язково організуємо майстер-клас за цією темою для всіх бажаючих.

Слідкуйте за нашими анонсами на сайті бібліотеки та на дошці об'яв!

Дякуємо усім учасникам заходу та висловлюємо велику подяку майстрині Розі Миколаївні Кутасевич за змістовний та цікавий майстер-клас.

  Чекаємо вас на наступних бібліотечних заходах!  

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки