Читайте статті деяких Нобелівських лауреатів 2015 р.

У вільному доступі статті Нобелівських лауреатів 2015 р.

Пропонуємо ознайомитися зі статтями Нобелівських лауреатів 2015 р., виставлених у відкритому доступі видавництвом Elsevier.

Королівська академія наук Швеції вирішила нагородити Такаакі Кадзіта, співробітника Токійського університету (Японія) спільно з Артуром Б. Макдональдом з нейтринної обсерваторії в Сандбері і Університету Куїнс (Канада) Нобелівською премією з фізики за відкриття нейтринних осциляцій, що показують наявність у цих частинок маси (for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass).
Нобелівський комітет відзначає видатну роль Такаакі Кадзіта і Артура Б. МакДональда в постановці експериментів, котрі продемонстрували, що нейтрино змінюють свою ідентичність. Такі метаморфози вимагають, щоб нейтрино володіли масою. Відкриття змінило наше розуміння внутрішнього устрою матерії і може зіграти ключову роль у формуванні сучасного погляду на будову Всесвіту.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2015/press.html


Томас Ліндаль, Пауль Модріч та Азіз Санкар були спільно удостоєні премії в області хімії за дослідження в галузі ДНК (for mechanistic studies of DNA repair). Їхня робота надає фундаментальні знання про те, як функціонує жива клітина, і використовується, наприклад, при розробці нових ліків від раку.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2015/press.html

Премія в галузі економічних наук присуджена доктору Ангусу Дітону (професор Прінстонського університету) за аналітичні дослідження в області "споживацтва, бідності та добробуту" (for his analysis of consumption, poverty, and welfare ). У своїх роботах він аналізує моделі поведінки різнорівневих за достатком споживачів, проблеми бідності та питання забезпечення добробуту населення.

"Його дослідження виявили важливі дані при порівнянні масштабів бідності. Він також показав, як розумне використання даних про споживання може пролити світло на такі питання, як взаємозв'язок між доходом і споживанням калорій, і ступеня дискримінації за ознакою статі в сім'ї", - цитує реліз Нобелівського комітету інформагентство РБК.

Таким чином, Дітон вніс свою лепту у розуміння того, як роблять свій вибір окремі споживачі, що важливо для формування економічної політики, яка в перспективі посприяє добробуту і зниженню рівня бідності в світовому масштабі.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/2015/press.html

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки