Наукометричних показників побільшало: CiteScore - новий стандарт для оцінки наукових журналів Scopus.





Новий стандарт для оцінки серійних видань у Scopus був представлений 8 грудня 2016р.

У відповідь на потреби наукової спільноти у нових показниках, які забезпечують ширшу і прозорішу перспективу впливу цитованості серійних видань, Scopus додав метрики CiteScore ™ до «кошику» метрик.

Метрика CiteScore - це простий спосіб вимірювання значення цитувань наукових періодичних публікацій, таких як журнали, книжкові серії, матеріали конференцій, галузеві видання тощо. CiteScore визначається відношенням кількості посилань, зроблених в певний рік, на документи, опубліковані в попередні 3 роки в даному журналі, до кількості документів (того ж типу, що й посилання), опублікованих в даному журналі за попередні 3 роки.


Трирічний період використовується для того, щоб враховувати відносно нові статті і разом з тим мати можливість спостерігати зміни в цитованості видання. Крім того, період публікації, що використовується при розрахунку метрики в такій мультидисциплінарній базі даних,  як Scopus, має забезпечувати релевантне відображення показників у всіх предметних галузях, від відносно "повільних" (як, наприклад, математика) до тих, що стрімко розвиваються (біохімія та молекулярна біологія).
Метрика CiteScore заснована на даних Scopus для більш 22 000 періодичних видань - рецензованих журналів, книжкових серій, збірників праць конференцій і спеціалізованих журналів - в 330 предметних сферах. Заснована на тій же версії Scopus, яка доступна користувачам, даний показник може бути легко перевіреним на базі актуальної інформації будь-яким користувачем бази даних. Таким чином, методика розрахунку CiteScore повністю позбавлена від складних алгоритмів та непрозрачних умов, що дозволяє з легкістю відтворити і верифікувати розрахунок.

Динамічний показник CiteScore Tracker розраховується тим же способом, що і CiteScore, але для поточного року. CiteScore Tracker оновлюється щомісяця і демонструє поточну продуктивність певного видання.

Ще одна новинка - метрика  CiteScore Percentile, яка порівнює метрику CiteScore серійного видання із CiteScore інших видань тієї ж галузі знань. Крім того відтепер доступними є показники Document Count (кількість документів) та Citation Count (кількість цитувань), які пов`язані з метрикою CiteScore та відносяться до Snowball Metrics. Вони використовуються організаціями, які активно беруть участь в дослідженнях, та є важливою складовою при проведенні порівняльного аналізу з іншими організаціями.

Показник CiteScore надається безкоштовно - будь-який користувач може отримати доступ до журнальних метрик в Scopus і завантажити повні дані CiteScore з сайту JournalMetrics.Scopus.com.

Snowball Metrics розроблені для полегшення порівняльного аналізу навчальних закладів/НДІ на глобальному рівні, що забезпечується використанням достовірної інформації з управління науково-дослідною діяльністю. Мета цієї широковживаної практики (особливо в Великобританії) – дозволити будь-якій зацікавленій особі створювати ці метрики стандартним і доступним методом, дозволяючи тим самим проводити порівняльний аналіз навчальних закладів/НДІ на національному та міжнародному рівнях. Snowball Metrics були створені для того, щоб сектор вищої освіти міг ділитися своїми знаннями та досвідом з метою створення передової практики для інституційного стратегічного планування на основі фактичних даних. Це підхід, що включає в себе узгодження способів для оцінки діяльності по всьому спектру науково-дослідної діяльності на декількох рівнях деталізації. Даний підхід може бути зручним для застосування за умов українських реалій, оскільки:
  • Це глобальні стандарти, які дозволяють проводити порівняльний аналіз навчальних закладів та наукових установ.
  • Прагнуть покрити весь спектр науково-дослідної діяльності для того, щоб допомогти у прийнятті рішень.
  • Засновані на перевірених методологіях, які знаходяться у вільному доступі і можуть бути використані будь-якою організацією.
  • Не залежать від джерела даних.

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки