85 років від дня народження Любові Панченко

 


Панченко Любов Михайлівна (2 лютого 1938 — 30 квітня 2022) — українська художниця-модельєрка, почесна громадянка міста Бучі, лауреат премії ім. В. Стуса (2001). Належала до групи мисткинь-шістдесятниць, які відроджували українську культуру в часи хрущовської відлиги.


Любов Панченко працювала в Проектно-конструкторському технологічному інституті художницею-модельєркою та в Республіканському будинку моделей. На той час припадає розквіт її яскравого таланту: вона створює серію акварелей, моделі одягу, зразки вишивок, графічні заставки до книжок, живописні полотна.



Ескізи Панченко публікувалися у головному виданні для жінок того часу — “Радянська жінка”. Пізніше її дизайни копіювали майстри зі всієї країни.  До Вашої уваги добірка розробок Любові Панченко з журналу «Радянська жінка».



Любов Панченко обстоювала українську мову і культуру. Вона малювала писанки, вишивала національні строї для хорів, збирала гроші для допомоги політв'язням, що відбували покарання «за антирадянську агітацію та пропаганду». За її участі в Києві відродилася традиція різдвяного колядування та вертепу.



В 2021 році українські аніматори створили серію інтерактивних новел "60. Втрачені скарби" (60s. The Lost Treasures).  Це проєкт про художниць-шістдесятниць, які протистояли тоталітарній системі і зазнавали репресій з боку радянської влади.



Дізнайтеся більше про життєвий і творчий шлях української майстрині та художниці із костюмів Любові Панченко. Відчуйте себе героїнею гри, яка втікає від переслідувань і бореться з «темними силами» КДБ: https://treasures.ui.org.ua



30 квітня 2022 року, згідно з повідомленням міського голови міста-героя України Бучі Анатолія Федорука, Любов Михайлівна померла в лікарні на 85-му році життя, після місяця голодування в окупованій Бучі. «Жінка відійшла у вічність на 85-му році життя. Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали».



У 2021 році побачив світ Альбом творчості мисткині "Любов Панченко. Повернення". Це перше і поки що єдине видання її творів, підсумок її життя і повернення її імені в українське мистецтво:

https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/albom-lyubovi-panchenko-povernennya

Коментарі

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах

Icon Icon

Книжкова полиця видань НБ ЗНТУ

Популярні публікації

Загальна кількість переглядів сторінки